Przepychacz do kanalizacji dla zakładów mięsnych i rybnych

Wszystkie zakłady mięsne i rybne borykają się z problemem zapychających się rur kanalizacyjnych. Źródłem problemu jest osadzający się na ściankach rur tłuszcz. Ścieki z przetwórni, ubojni i masarni zawierają bardzo duży ładunek zanieczyszczeń nasyconych znaczną ilością tłuszczu. Przykładowo 1 m3 ścieków surowych z zakładu przetwórstwa mięsnego zawiera ilość zanieczyszczeń zawartą w minimum 15 m3 surowych ścieków bytowych [z budynku mieszkalnego]. Tłuszcz powoduje, że prześwit rur kanalizacyjnych bardzo szybko maleje wiec dochodzi w nich do zatorów a to z kolei wpływa na pracę całego zakładu.

Rozwiązaniem tego problemu jest konserwacja a wiec utrzymanie kanałów ściekowych w czystości. Do realizacji tego celu konieczne są specjalne narzędzia. Takimi są elektryczne ciśnieniowe przepychacze do rur oferowane przez firmę PRESKAN. W zależności od średnicy rur dostępne jest kilka modeli. Kierownicy techniczni zakładów mięsnych najczęściej wybierają model HD20e, który idealnie nadaje się do konserwacji oraz szybkiego usuwania awarii. Urządzenie HD20e to narządzie, które łatwością usuwa zatory w rurach o średnicy do 200mm wykorzystując do tego czystą, zimną lub ciepłą wodę sieciową. Specjalne głowice, duża siła i wydajność urządzenia powoduje, że rury są udrażniane i jednocześnie czyszczone zanieczyszczeń produkcyjnych. Osad, zalegający w rurach tłuszcz, pozostałości po myciu hal są skutecznie usuwane z rur kanalizacyjnych.

Urządzenie HD20e jest łatwe w obsłudze. HD20e to narzędzie najczęściej wybierane przez pracowników technicznych zakładu, którzy odpowiadają za poprawność działania instalacji zakładowych.

Zobacz również